Samooskrbna shramba – kako iz pridelanega dobiti največ

(226 mnenj strank)

Nova knjiga Sanje Lončar in Suzane Kranjec!

Vse, kar morate vedeti o pripravi shrankov, v katerih se ohrani največ dragocenih hranil, antioksidantov in vitaminov. 
 • Kako iz kozarca vložnin dobimo več, kot smo dali noter?
 • Kaj lahko shranjujemo v presni obliki, kaj v fermentirani, kaj pa je najbolj primerno pasterizirati?
 • V čem je skrivnost obstojnosti trajnih pest?
 • Kaj vse lahko vložimo v obliki presnega pesta?
 • Kaj vse lahko fermentiramo?
 • Kako uporabiti čim manj ali nič sladkorja v sladkih shrankih?
 • Kako konzerviramo s pomočjo začimb in eteričnih olj? Katera gostila so zdrava in kako jih pravilno uporabiti?
 • Kaj lahko gre narobe?
 • Kako razlikovati kvasovke od plesni? 
 • Kdaj so “pokvarjeni” shranki, še vedno uporabni in kdaj jih moramo zavreči?
 • Kako se izogniti napakam, zaradi katerih se shranki pokvarijo?

 

PRELISTAJ KNJIGO MNENJA BRALCEV

37,90 

Na zalogi

Podrobnosti

Obseg

200 barvnih strani

Dimenzija

190 x 245 mm

Vezava

Mehka vezava, šivano, broširano

ISBN

9789619466476

O avtorjih

Sanja Lončar

Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave sodobnega človeka.
Je urednica in soavtorica 23 knjižnih uspešnic, od katerih je 7 prevedenih v nemški jezik: Naravne rešitve za težave z virusi (2021), Samooskrba v praksi (2020), Kako do več energije (2019), Sveža zelenjava 365 dni v letu (2018), Zdravilna moč začimb za otroke (2018), Naravne rešitve za bolečine (2018), Kako ohraniti možgane (2017), Uravnajte ščitnico (2017), Ščepec ustvarjanja (2016), Naravne rešitve za radiacijo (2016), Konec zgage in ostalih želodčnih težav (2016), Adijo prehladi (2016), Ščepec védenja (2013), Ščepec rešitve (2012) ...

Deluje kot predavateljica, publicistka, urednica, novinarka in raziskovalka. Predava in vodi seminarje za strokovno in splošno javnost v Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Vodi tudi informacijsko središče Zazdravje.net in izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net ter ureja tiskano glasilo Zazdravje.net.

Suzana Kranjec

Suzana Kranjec je avtorica knjig Življenje brez glutena in Fermentiraj.si. Je prepoznavna blogerica dveh blogov (https://www.zivljenjebrezglutena.com/), aktivna na družabnih omrežjih, kjer vsakodnevno svetuje pri pripravi fermentirane hrane. Je slovenska raziskovalka in pionirka v pripravi fermentirane hrane (žitaric brez glutena, sadja, zelenjave, mleka ...) za sodobno žensko.

V času, ko sprehod skozi trgovine postaja vse bolj tvegan, hranilna vrednost tega, kar je v ponudbi kot industrijsko živilo, pa je vse manjša, je priprava domače ozimnice odlična naložba v zdravje in dobro počutje. Hkrati pa se vračajo časi, ko bo takšno znanje tudi temelj prehranske varnosti in razbremenitve hišnega proračuna. 

Cilj ekipe, ki je ustvarjala ta priročnik (pomagali so še številni člani društva, prijatelji, strokovnjaki s področja živilske tehnologije, kemije in farmacije), je bil združiti modrost starih tradicij in sodobnih znanstvenih spoznanj ter vam pomagati na poti do čim bolj zdrave ozimnice. Nobeden izmed receptov, ki jih objavljamo, ni prepisan. Vsi so bili izpopolnjevani in preverjani skozi dolga leta naših lastnih praktičnih izkušenj. (V hladilniku in shrambi imam celo poseben oddelek za preizkušanje obstojnosti različnih pripravkov, v katerem shranjujem vložnine tudi 5–6 let in preverjam, kako se ohranjajo, če so pripravljene na načine, ki jih predlagamo v tej knjigi.) 

Za potrebe te knjige sva s Suzano celo namenoma začeli delati »narobe«, da bi preverili, kateri postopki so najbolj tvegani in zakaj se nekateri pripravki kvarijo. Priznam, zelo težko mi je delati narobe in domače pridelke obsojati na propad, vendar sem se tolažila, da bo takšna potratnost rešila mnoge vaše pripravke.

Naj bodo neprecenljivi!

Čas, ki ga je treba posvetiti pripravi lastne ozimnice, ni zanemarljiv. Če se že lotimo dela, pa je škoda narediti nekaj, kar bi za veliko manj denarja in časa dobili v industrijski izvedbi. Če že vlagamo svoj čas in ljubezen, potem se potrudimo in naredimo shranke takšne kakovosti, kot je za noben denar danes ni mogoče kupiti. Zakaj bi delali »prazne« shranke, potem pa porabili veliko denarja še za nakup kopice prehranskih dopolnil?

V ospredju tega priročnika je zato iskanje najbolj zdravih načinov shranjevanja sadja, zelenjave in zelišč. Obe sva imeli to srečo, da nama je življenje podarilo zelo občutljiva prebavila, ki zahtevajo najino polno pozornost in naju nenehno »motivirajo«, da iz hrane zares izdelujeva svoja zdravila. Brez vsega, kar veva in počneva, bi bili danes obe »redni pacientki« z vrsto diagnoz. 

Bo dobro ali zdravo?

Poznate to vprašanje? Že dolgo nazaj sva se obe odločili, da je hrana lahko zdrava in dobra hkrati. Da zdravi shranki gredo v slast, pa moramo vedeti, kako jih uporabiti. Zato sva pripravili tudi širok nabor receptov, ki so skozi leta postali »uspešnice« na različnih delavnicah in, kar je še najbolj pomembno, so jih kot »njami« verificirali tudi najini vnuki in gurmanski prijatelji. 

Prelistaj knjigo

Plačila in dostava

Načini plačila:

Plačilo po predračunu:
Po oddaji naročila boste prejeli e-poštno sporočilo s podatki za nakazilo. Plačilo lahko izvedete z nakazilom preko spletne banke​ ali kako drugače nakažete sredstva na naš račun. Dobava naročenega bo sprovedena po evidentiranem prilivu sredstev na naš TRR račun.

Plačilo s plačilno kartico  (Visa, Visa-Electron, MasterCard, Maestro):
Plačilo s plačilnimi karticami je hitro, zanesljivo in enostavno. Po uspešnem plačilu boste prejeli e-poštno sporočilo s podatki o naročilu. V kolikor ne boste prejeli potrditvenega sporočila, prosimo, da preverite mapo z neželeno pošto.

Plačilo preko Paypal
Po oddaji naročila boste preusmerjeni na PayPal spletno stran, kjer izvedete plačilo.

Dostava:

Stroški dostave po Sloveniji
Ob nakupu nad 35 EUR je dostava po Sloveniji brezplačna, ob nižjih zneskih nakupa pa zaračunamo poštnino v višini 3,90 EUR. Izjema je naročnina na tiskane novice Zazdravje.net, ki so sicer brezplačne in naročnina dejansko predstavlja poštnino za 6 številk letno. V tem primeru se dodatna poštnina ne zaračuna. Dostava izven Slovenije trenutno ni mogoča.

POMEMBNO: Pošta Slovenije s 1. februarjem 2024 spreminja roke za prevzem paketnih pošiljk na pošti, in sicer s 15 na 8 dni. Zato vas prosimo, da pošiljko prevzamete čimprej, da ne nastajajo dodatni stroški. 

Dostava na drug naslov
Če želite s knjigo nekoga presenetiti, lahko izberete možnost, da knjige pošljemo na drug naslov, vam pa le račun.

Dobavni rok
Knjige boste prejeli predvidoma v roku 4 delovnih dni. Morebitna odstopanja so navedena znotraj posameznih izdelkov. V primeru daljšega roka dobave vas bomo o tem obvestili. V primeru, da naročate več paketov, vam lahko te dostavimo v več različnih dneh. Stremimo k temu, da hkrati pošljemo celotno naročilo, kljub temu so v posameznih primerih možne izjeme. V primeru, da posamezne knjige ni na zalogi, si pridržujemo pravico, da vam te ne dostavimo. O tem vas bomo obvestili in nemudoma povrnili plačan znesek.

Dostava v tujino
Za nemško govorno področje je na voljo spletna knjigarna www.eineprise.eu, ki je pooblaščena za prodajo nemških izdaj in pošiljanje v tujino.

226 mnenj za Samooskrbna shramba – kako iz pridelanega dobiti največ

5,0
Based on 226 reviews
Showing 7 of 226 reviews (4 star). See all 226 reviews
 1. Daniela Messec Zimšek (Preverjena stranka)

  Zelo zanimivo, dobro napisano, vendar mi zaenkrat še zmanjkuje časa za prakso. Počasi pa bo …

  (0) (0)
 2. Breda (Preverjena stranka)

  Super mi je, ker je vse shranjeno na enem mestu. Nekaj receptov sem že preizkusila, ker so bili predstavljeni v tedenskih novičkah, marsikaj pa bom preizkusila naslednje leto, ko bo vrt poln zelenjave in sadja. Zelo rada delam pesto, vendar se mi je letos prvič zgodilo, da se mi je pesto bazilike skisal. Še se bo treba učiti … Srečno!

  (0) (0)
 3. Metka Boncelj (Preverjena stranka)

  Pričakovala sem še malenkost več. Zelo veliko je o različnih pestih. Nekateri recepti so premalo natančni in nimajo točnih količin (na primer kutinov sir).

  (0) (0)
 4. Valentina Urh (Preverjena stranka)

  Zelo uporabna knjiga, samo škoda ker ni izšla par mesecev prej, ko je bilo še veliko svežih pridelkov na vrtu. Drugo leto upam, da mi bo zdravje še omogočalo, da bom kaj pridelala in po nasvetih iz knjige hitro konzervirala. Nasvete seveda berem in uporabljam tudi še iz prej izdanih knjig.

  (0) (0)
 5. mojca malnarič (Preverjena stranka)

  Super knjiga

  (0) (0)
 6. Anton Vahčič (Preverjena stranka)

  Knjiga dopolnjuje druge knjige iste avtorice. Je dobra, mestoma pa pretirava z obsegom oziroma potrebno količino priprave “ozimnice” oziroma vložnin. Poudarek naj bi bil na fermentiranju, ki ga je potrebno šele uveljaviti, saj večina pozna samo fermentirano zelje in repo.

  (0) (0)
 7. JANA VIDMAR (Preverjena stranka)

  Manjkajo določeni detajli pri pripravi shrankov

  (0) (0)

Samo prijavljeni uporabniki, ki so kupili ta izdelek, lahko napišejo mnenje.